HOE VIND JE EEN GOEDE ADVOCAAT VOOR MEDIATION

goede advocaten mediation per stad

advocaat-mediators familierecht per stad

Betaalbare (advocaten voor) mediation

Voor degene die in aanmerking komt voor een toevoeging (toevoeging, pro deo (subsidie op advocaatkosten)) is het goede nieuws dat mediation vergoed wordt, net als gewone rechtshulp.
Je kunt bij het Juridisch Loket vragen welke advocaat-mediators meedoen aan dit systeem. Je kunt die advocaten ook vinden op de website van de Raad voor Rechtsbijstand.

Voor degene die mediation zelf moet betalen is het goede nieuws dat mediation meestal veel goedkoper is dan procederen. Bovendien is het gebruik dat beide partijen in een conflict samen de mediator betalen, wat de kosten in principe halveert tegenover het systeem dat ieder een eigen advocaat in de arm neemt.

Mediation is zo populair geworden dat Jan en Alleman een opleiding tot mediator is gaan doen. Sommige mediators zijn zo wanhopig om voldoende werkervaring op te doen, dat ze hun diensten bijna gratis aanbieden. Trap daar niet in! Ook goede ervaren mediators zijn meestal heel betaalbaar.

TIP !

Hulp nodig bij het vinden van een goede advocaat familierecht, arbeidsrecht of huurrecht?
Wij vinden een goede advocaat voor jou! Gratis en vrijblijvend!
 

TIP !

Goede advocaten op vrijwel alle rechtsgebieden vind je bij Omnius.
 
Stel nú jouw vraag! (Helpdesk 7 dagen per week open.)
 

Over mediation en advocaten

Mediation (bemiddeling) is in de afgelopen jaren een populaire methode geworden om conflicten op te lossen. Het idee van mediation is dat de betrokkenen bij een conflict meestal heel wel in staat zijn om hun conflict zelf op te lossen (zonder rechter of arbiter), zeker als ze daarbij geholpen worden door een onafhankelijke derde (een mediator) die dat proces begeleidt.
Als je zelf een ruzie-achtig type bent, of dat soort types in jouw omgeving hebt, dan zul je weten dat conflicten vaak hun eigen leven leiden. De één roept dit, de ander roept dat, en voordat je het weet zit iederen te roepen: ja, maar jij ..., waarna de ander terugroept: maar dat komt alleen maar omdat jij ..... . En voordat je het weet gaat de discussie helemaal nergens meer over, althans niet over het onderwerp waar het eigenlijk over ging.
En als je niet meer naar elkaar luistert en het niet meer hebt over waar het eigenlijk over ging, dat lukt het meestal niet meer om enige oplossing van het probleem te vinden.
De taak van een mediator is vooral om ervoor te zorgen dat er over en weer naar elkaar wordt geluisterd en dat er daarna gepraat wordt over de zaken waar het echt om ging.

Als je advocaten in een procedure tegen elkaar en tegen de tegenpartij tekeer hoort gaan, zou je denken dat advocaten bij uitstek niet geschikt zijn om als mediator te fungeren. Maar toch is dat anders. Misschien juist wel omdat advocaten uit ervaring weten dat over en weer heel hard schreeuwen niet erg productief is bij het oplossen van geschillen, hebben veel advocaten zich bekwaamd in het mediatorschap. Ook telt mee dat advocaten uit ervaring weten dat procedures bij een rechter lang kunnen duren, veel kunnen kosten, en dat een uitspraak van een rechter weliswaar een eind maakt aan de juridische kant van een geschil, maar dat daarmee het echte onderliggende probleem vaak nog steeds niet is opgelost.

Om die redenen zie je dus, steeds vaker, dat advocaten ook mediator zijn.

Waar vind je advocaat-mediators?

In de afgelopen jaren is mediation vooral erg populair geworden in het familierecht, bij echtscheiding en bij omgangsregelingen.
Veel advocaat-mediators houden zich dus bezig met familierecht. Die mediators op het gebied van familierecht vind je in ons overzicht van advocaten familierecht.

De meeste mediators zijn lid van de beroepsvereniging voor mediators, het NMI (Nederlands Mediation Instituut). Je vindt daar niet alleen advocaat-mediators, maar ook alle andere mediators (met niet juridische achtergrond).

Een deel van de advocaten die zich grotendeels met mediation bezig houden, heeft zich verenigd in de specialisatievereniging NvvMA (Nederlandse vereniging van Mediation Advocaten). Je vind die advocaten ook op onze pagina overzicht van advocaten mediation.