TARIEVEN ADVOCATEN
hoe vind je een betaalbare advocaat

Goed maar toch betaalbaar. Kan dat samengaan?

We geven je alvast het korte antwoord: jazeker, goed en betaalbaar kunnen samengaan!

Tarieven van advocaten lopen fors uiteen. Tariefverschillen van 25% tot 50% zijn eerder regel dan uitzondering. Wij zien soms uurtarieven van € 150 (inclusief BTW), maar ook tarieven van € 300 per uur of zelfs hoger.
En eerlijk gezegd is er niet altijd een heel duidelijk verband tussen prijs en kwaliteit.
Wij zien af en toe goede gespecialiseerde advocaten die heel redelijke tarieven rekenen. Maar andersom zien we af en toe ook advocaten die de hoofdprijs vragen, terwijl wij ons afvragen waar zij dat op baseren.

Voor jou als klant blijft het natuurlijk enorm moeilijk om te beoordelen wie goed is en wie wat minder goed. Daarom benadrukken wij overal op deze website dat je er goed op moet letten op welk rechtsgebied een bepaalde advocaat is gespecialiseerd.

Zoek je een advocaat van hoge kwaliteit voor een redelijke prijs, dan zou je altijd even moeten kijken bij OMNIUS ADVOCATEN, een nieuw landelijk netwerk van onafhankelijke advocatenkantoren.
Het gaat om bekende kantoren, van goede naam en faam, die zeer redelijke tarieven berekenen. Voor veel zaken gelden vaste tarieven. En als er geen vast tarief is, worden zeer billijke uurtarieven berekend die uiteenlopen van € 120 tot € 220, voor particulieren inclusief BTW.

Klik op de advertentie van Omnius die hieronder staat. Je kunt dan jouw vraag of juridisch probleem kosteloos voorleggen aan de juridische helpdesk van Omnius.

TIP !

Hulp nodig bij het vinden van een goede advocaat familierecht, arbeidsrecht of huurrecht?
Wij vinden een goede advocaat voor jou! Gratis en vrijblijvend!
 

TIP !

Goede advocaten op vrijwel alle rechtsgebieden vind je bij Omnius.
 
Stel nú jouw vraag! (Helpdesk 7 dagen per week open.)
 

Wat kost een advocaat?

Meestal wordt er per uur gerekend.
Gebruikelijk (voor particulieren en kleine bedrijven) zijn tarieven tussen de € 200 en € 300 (inclusief BTW) per uur, maar hoger en lager komt ook voor.
Veel advocaten hebben de onhebbelijke gewoonte om hun tarief te noemen zonder de BTW, zelfs als het particulieren betreft. En sommige advocaten berekenen dan ook nog een opslag voor 'kantoorkosten'. Heel bijzonder.
De tarieven zijn vrij en dus onderhandelbaar. Maak daar gebruik van!
Aan het begin van een zaak is het niet altijd mogelijk om in te schatten hoeveel tijd er besteed zal gaan worden, maar het is altijd goed om te vragen naar een schatting daarvan of een berekening van het best-case en worst-case scenario.

Let niet alleen op prijs maar ook op kwaliteit! Bij OMNIUS ADVOCATEN (zie advertentie hierboven) kun je rekenen op een goede prijs-kwaliteit-verhouding, en daar gaat het uiteindelijk om!

Op onze zusterwebsite Advocaatkosten vergelijken vind je nog meer informatie over het vergelijken van advocatentarieven, met tips en trucs om jouw advocaatkosten een beetje in de hand te houden.

Andere mogelijkheden dan uurtarief

Op de website van de Nederlandse Orde van Advocaten vind je meer informatie over de diverse tariefsvormen: Orde van Advocaten, tarieven.

Een citaat:

 • Op basis van uurtarief

 • Aantal uren x uurtarief
  Het tarief wordt vastgesteld door het aantal uren dat de advocaat aan de zaak werkte te vermenigvuldigen met het uurtarief. Een advocatenkantoor kan een vast uurtarief hanteren, of verschillende uurtarieven per type advocaat, afhankelijk van diens ervaring. Ook kan de hoogte van het uurtarief (mede) afhankelijk worden gemaakt van de haast die met de zaak geboden is, de benodigde deskundigheid, de aard van de zaak, het belang daarvan of andere factoren.
 • Afhankelijk van draagkracht
  Hierbij past de advocaat de hoogte van het uurtarief aan bij de financiële draagkracht van de cliënt.
 • Afhankelijk van het resultaat
  De advocaat kan twee tarieven met zijn cliënt afspreken: een lager tarief als de doelstelling niet wordt bereikt, een hoger tarief als de doelstelling wel wordt bereikt.

 • Vast bedrag
  De cliënt komt met de advocaat vooraf een vast totaalbedrag overeen.

 • Jaarcontract/kaderafspraak
  Bij dit type afspraken is de cliënt meestal een ondernemer, die verwacht meerdere zaken door dezelfde advocaat te laten behandelen. Beide partijen maken afspraken over tarieven en factoren die een rol spelen bij het vaststellen van de hoogte van de declaraties.

 • Incassotarief
  In een incassozaak int een advocaat namens zijn cliënt geld bij anderen: klanten bijvoorbeeld. Als de advocaat meerdere van dergelijke zaken voor een bedrijf behandelt, is het gebruikelijk dat hij daarvoor een bepaald percentage van het geïncasseerde bedrag ontvangt.

 • Andere methoden
  Andere methoden, of een combinatie van bovengenoemde methoden zijn ook mogelijk, zolang deze niet in strijd zijn met de bestaande beroeps- en gedragsregels van de advocaat.

 • ‘No cure no pay’ niet toegestaan
  In het buitenland krijgen advocaten soms alleen een vergoeding voor hun werk, als zij de zaak winnen. Dit systeem staat bekend als 'no cure no pay'. Dit systeem is in Nederland niet toegestaan.