GRATIS RECHTSBIJSTAND

Het Juridisch Loket, vragen en adviezen op vrijwel alle rechtsgebieden (niet over vermogen en zakelijke kwesties)

Bij het Juridisch Loket (gefinancierd door de overheid) kan iedereen gratis juridisch advies krijgen. Het gaat om een eerste advies en niet om de complete behandeling van een zaak, maar dat eerste advies is vaak veel waard.
Voor degenen met een niet al te hoog inkomen en vermogen, kan het Juridisch Loket ook verdergaande rechtshulp verzorgen dan enkel een eerste advies. Op onze pagina toevoeging, pro deo (subsidie op advocaatkosten) lees je daar meer over.
Het Juridisch Loket kan vaak beoordelen of het al dan niet nodig is om een advocaat in te schakelen en kan ook adviseren over andere manieren om problemen op te lossen, zoals mediation. Ook voor een verwijzing naar goede advocaten en mediators kun je er terecht. De website van het Juridisch Loket meldt:

Met welke problemen kan ik terecht? Het Juridisch Loket beantwoordt uw vragen over arbeidsconflicten, familiekwesties, sociale zekerheid (uitkeringen), huur- en woonrecht, vreemdelingenzaken en problemen met producten of diensten die u koopt. Ook voor andere juridische kwesties, zoals strafzaken, burenkwesties, vergunningen, rijbewijzen en huursubsidie bent u bij het Juridisch Loket aan het juiste adres. Wij kunnen u niet helpen met vragen over het beheer van vermogens, zakelijke kwesties, pacht of verhuur van onroerend goed en dergelijke.
Hoeveel kost mij dat? Het Juridisch Loket is er voor iedereen met een juridische vraag. Onze informatie en ons advies zijn gratis. Als u verdere hulp van een advocaat nodig heeft – en u heeft recht op gesubsidieerde rechtsbijstand – vergoedt de overheid het grootste deel van de kosten. U betaalt dan zelf een eigen bijdrage. De hoogte hiervan is afhankelijk van uw inkomen. Het Juridisch Loket kan u informeren over de normen voor gesubsidieerde rechtsbijstand en gesubsidieerde mediation. Maar ook over eventueel bijkomende kosten zoals griffierechten en risico’s van proceskosten als u een zaak verliest.

TIP !

Hulp nodig bij het vinden van een goede advocaat familierecht, arbeidsrecht of huurrecht?
Wij vinden een goede advocaat voor jou! Gratis en vrijblijvend!
 

TIP !

Goede advocaten op vrijwel alle rechtsgebieden vind je bij Omnius.
 
Stel nú jouw vraag! (Helpdesk 7 dagen per week open.)
 

Eerste gesprek bij advocaat, vragen en adviezen op alle rechtsgebieden

Bij veel advocatenkantoren is een eerste gesprek, tot omstreeks een half uur, gratis. Zo'n eerste gesprek is misschien niet voldoende om stapels papier door te nemen of om zeer complexe juridische kwesties te beoordelen, maar een goede advocaat kan zich binnen een half uur een redelijk beeld verschaffen van de zaak.
Zo'n eerste gesprek is gelijk een goede manier om te bekijken of de persoon en zijn of haar werkwijze je bevalt.
Verder zijn er steeds meer advocatenkantoren die een invulformuliertje op hun website hebben staan waarmee je (gratis) een eerste advies kunt aanvragen. Natuurlijk hopen die kantoren dat ze op die manier een nieuwe, betalende, klant binnen krijgen maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om vrijblijvend van deze service gebruik te maken.

Eerste gesprek bij notaris, vragen over onroerend goed, boedelscheiding, vennootschapsrecht, enzovoorts.

Bij veel notariskantoren is een eerste gesprek of een kort advies gratis. Die mogelijkheid is vooral interessant voor vragen op het gebied van boedelscheiding, erfrecht en vennootschapsrecht. Daar weten notarissen meestal meer van af dan medewerkers van het Juridisch Loket en advocaten.
Niet helemaal gratis (0900-3469393, 9.00 - 14.00 uur, € 0,25 per minuut) is "De Notaristelefoon", een initiatief van de Broederschap van notarissen. Wij hebben de indruk dat de notaristelefoon wat minder zelf adviseert dan ze vroeger deden en wat eerder naar een notaris verwijst.
Heb je een notaris nodig voor huwelijkse voorwaarden, kijk dan eerst op onze zusterwebsite huwelijksevoorwaarden-nl.nl.

Voor werknemers: vakbonden, advies en procedures over arbeidsrecht, ontslag, loon, CAO

Ben je lid van een vakbond, dan heb je meestal recht op gratis advies, ondersteuning en rechtsbijstand in procedures in arbeidskwesties.
De vakbondsjuristen zijn uiterst gekwalificeerd op hun gebied. Het is dus meestal niet noodzakelijk om een advocaat in te schakelen als je lid bent van "de bond".
Zie voor meer informatie: FNV ledenvoordeel.

Voor werkgevers: de werkgeversverenigingen

Ook bij de werkgeversverenigingen zijn gratis juridische hotlines en zijn er mogelijkheden van het inschakelen van advocaten met korting.

Geschillencommissies, consumenten-geschillen, goedkoop procederen

Er zijn inmiddels bijna 50 Geschillencommissies op vrijwel alle gebieden waar je als consument mee te maken kunt krijgen. Kijk voor een volledig overzicht op: de Geschillencommissie. Een citaat van de website van de Geschillencommissie:
Iedereen is met de regelmaat van de klok consument: bij het kopen van producten, bijvoorbeeld een nieuw bankstel of een computer, en bij het afnemen van diensten zoals een vakantiereis of de reparatie van uw auto. Meestal gaat alles goed. Een enkele keer niet: het product deugt niet of de reparatie pakt duurder uit dan was afgesproken. Hoewel u denkt het gelijk aan uw kant te hebben, komt u er samen met de ondernemer niet uit. Wat dan? Naar de rechter stappen kost meestal veel geld en tijd. Niets doen en hopen dat het een volgende keer beter gaat, is ook geen oplossing.
Voor dit soort problemen is De Geschillencommissie in het leven geroepen. Het doel van De Geschillencommissie is om geschillen tussen consumenten en ondernemers op een goedkope, snelle en eenvoudige manier uit de wereld te helpen. De Geschillencommissie lost niet zelf de problemen op. Dat doen de geschillencommissies die voor een groot aantal branches zijn ingesteld. Op dit moment zijn dat er 44. De namen van de commissies vindt u hiernaast.
Om een zaak bij een Geschillencommissie aanhangig te maken heb je geen advocaat nodig.

Rechtsbijstand (advies) consumentenzaken, wonen, hypotheken en diversen

Bij allerlei lidmaatschappen is er vaak een mogelijkheid voor leden om gratis juridisch advies of rechtsbijstand te krijgen.
Denk bijvoorbeeld aan ANWB, Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis.